Plivanje Perajama

You are currently viewing Plivanje Perajama

Od utemeljenja CMAS-a započeo je značajan razvoj plivanja perajama, a u kasnim šezdesetim održana su i prva službena Europska prvenstva. Nagli skok u poboljšanju kvalitete dogodio se sedamdesetih kada se za listove peraja počinju koristiti plastični materijali te posebno pojavom monoperaje. Iz tih razloga osamdesetih potpunom dominacijom monoperaje dolazi i do usvajanja znatno boljih metoda treninga i tehnike plivanja monoperajama, a samim tim i do značajno boljih rezultata. Prvo je Svjetsko prvenstvo održano 1986. godine, a plivanje perajama pojavljuje se i na drugim značajnim natjecanjima kao što su Svjetske i Mediteranske igre. Iste godine Međunarodni olimpijski komitet priznaje disciplinu plivanje perajama kao olimpijsku disciplinu. Od tada redovno se održavaju naizmjenično svake godine Kontinentalna i Svjetska prvenstva za juniore i seniore kao i Europski kup za klubove. Koliki je napredak u plivanju perajama govori i podatak da su rezultati na početku stvaranja discipline bili za nijansu bolji od tradicionalno dugotrajne discipline klasičnog plivanja-kraul, a danas je svjetski rekord u disciplini ronjenja na dah 50 metara 14, 83 sekunde što znači da se natjecatelj kreće pod vodom 3, 4 met/sec ili 12, 3 km/h.

Prvo službeno natjecanje u plivanju perajama i brzinskom ronjenju u Hrvatskoj održano je 1993. godine i od tada se kontinuirano održavaju pojedinačna i klupska prvenstva Hrvatske.

Disciplina PP i BR zadnjih godina doživljava veliki uspon uslijed znatnog povećanja broja natjecatelja, učešća djece i mladeži, ali i postizanja odličnih rezultata kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.