Podvodna orijentacija PDF Ispis E-mail

     U Hrvatskoj se prva natjecanja u podvodnoj orijentaciji održavaju krajem šezdesetih, a prvo Državno prvenstvo u samostalnoj Hrvatskoj održava se 1992. godine i od tada se kontinuirano u sustavu natjecanja održavaju klupska, županijska, međužupanijska, kup i državna prvenstva.

     Natjecanja u podvodnoj orijentaciji odvijaju se u muškoj i ženskoj konkurenciji u skladu sa Pravilnikom. Osim općih pravila istim se regulira i daje opis disciplina, sistem natjecanja i tablice za vrednovanje postignutih rezultata.

     Podvodna orijentacija je natjecateljska ronilačka disciplina u kojoj se osim fizičkih sposobnosti ističu i tehničke sposobnosti i znanja natjecatelja, sa ciljem izvršavanja orijentacijskih zadaća pod vodom koristeći se pri tom sa dozvoljenom opremom.

     Mjesto održavanja ovih natjecanja najčešće su jezera koja osiguravaju minimalna strujanja vode, ali i ograničenu vidljivost, minimalno 1 metar. Krajnji cilj natjecatelja je da u što kraćem vremenu pronađe ili zaobiđe postavljene orijentire, a da pri tome cijelo vrijeme ostane pod vodom.

     Natjecatelj  roni na dubini 1-2 m koristeći se natjecateljskim sklopom. Budući da se isti ne izrađuju serijski natjecatelji ih izrađuju uglavnom sami, a sastoji se od kompasa, mjerača pređene udaljenosti i dubinomjera pričvršćenih na ronilački spremnik sa hidrostatskim regulatorom koji natjecatelj gura ispred sebe. Uz ronilački spremnik sa regulatorom i sklopom natjecatelji za prelazak staze koriste monoperaje radi veće brzine, kao i donji dio ronilačkog odijela u kombinaciji sa olovom radi regulacije plovnosti te posebno izrađene maskice širokog vidnog polja.

     Da bi se natjecanje moglo pratiti od strane gledatelja i sudaca svaki natjecatelj za sobom vuče signalni plovak koji je vidljiv na površini. Najvažnije za natjecatelje je da se ne dozvoli izron dijela tijela ili opreme jer se to sankcionira diskvalifikacijom.

     Ispravan prelazak staze vrši se uz pomoć upisanih kursova i udaljenosti u mjerilu nastalih izračunima i mjerenjima pomoću geodetske opreme za snimanje staze na površini.

     M – KURS, REPERI i ZVIJEZDA  je   orijentacijsko ronjenje na nevidljive, vidljive ili kombinaciju orijentira. To  su pojedinačne discipline, a staza se sastoji od startne plutače, obilaznih orijentira-plutače ili repera postavljenih u obliku velikog slova M, nepravilnog peterokuta ili zvijezde te ciljne linije dužine 32 m. Cilj je u što kraćem vremenu zaobići sve orijentire i doplivati pod vodom što je moguće brže u cilj sa što manjim odstupanjem od središta.

     GRUPNE DISCIPLINE – varijante A, B i C i MONK jesu orijentacijsko ronjenje na nevidljive i vidljive orijentire - repere predviđeno je za ekipe koje se sastoje od 2 do 4 natjecatelja i bodovi svih natjecatelja zbrajaju se za klupsko-ekipne plasmane. Na startu natjecatelji kreću pojedinačno, a za vrijeme utrke poslije susreta na reperu rone zajedno do cilja.

Ažurirano Četvrtak, 30 Travanj 2009 17:16